Про ІІ етап Всеукраїнської олімпіади з фізики

Згідно з наказом департаменту освіти і науки Рівненської облдержадміністрації ІІ етап олімпіади з фізики відбудеться в чотирьох районах Рівненської області 19 грудня 2023 року. Початок олімпіади о 10.00 годині. Тривалість олімпіади – 2,5 години. В олімпіаді з фізики братимуть участь учні 7–11-х класів:

  • учням 7-х класів будуть запропоновані завдання з тем: «Фізика як природнича наука. Пізнання природи», «Механічний рух»;
  • учням 8-х класів будуть запропоновані завдання з тем за 7 клас: «Механічний рух», «Взаємодія тіл. Сила», а також за 8 клас: «Теплові явища».
  • учням 9-х класів будуть запропоновані завдання з тем за 8 клас: «Теплові явища», «Електричні явища. Електричний струм», а також за 9 клас: «Магнітні явища», «Світлові явища».
  • учням 10-х класів будуть запропоновані завдання з тем за 9 клас: «Світлові явища», «Рух і взаємодія. Закони збереження», а також за 10 клас: «Механіка»;
  • учням 11-х класів будуть запропоновані завдання з тем за 10 клас: «Механіка», «Молекулярна фізика та термодинаміка», «Електричне поле», а також за 11 клас: «Електродинаміка», «Електромагнітні коливання і хвилі».

Оскільки олімпіадні змагання за своєю суттю відрізняються від виконання контрольних робіт, загальний обсяг запропонованих олімпіадних завдань може перевищувати обсяг роботи, передбаченої на час, відведений для змагань. Учням слід пояснити, що вони повинні прагнути виконати якнайбільшу частину запропонованих завдань, а головною умовою перемоги в олімпіаді є виконання роботи краще за інших, а не обов’язкове виконання всіх за пропонованих завдань. Такий підхід дозволяє урізноманітнити та розширити тематику завдань і надати можливість учням відповідно до своїх знань, уподобань обрати завдання «до душі» та, проявивши свої здібності, розв’язати їх якнайкраще. Тому, незважаючи на зменшення часу написання роботи, традиційно учням кожного класу буде запропоновано по 5 завдань. Чотири завдання – це теоретичні розрахункові задачі, дві з яких будуть зі шкільних збірників задач, а дві – підвищеної складності. П’яте завдання – це псевдоекспериментальна задача (за малюнками). Для її виконання потрібно буде знімати за малюнками покази з приладів: лінійки, динамометра, мензурки, термометра, барометра, штангенциркуля, амперметра, вольтметра.

Необхідні довідкові дані будуть наведені в умові конкретної задачі.

Розв’язки завдань будуть запропоновані для журі олімпіади після її завершення, а критерії оцінювання журі розробляє самостійно.

Журі перевіряє лише завдання, що записані у чистовику учасника олімпіади. Чернетка членами журі не розглядається.

На олімпіаді дозволяється користуватися лише калькулятором, усі інші технічні засоби, довідкові матеріали використовувати забороняється.

Умови завдань та їхні розв’язки для ознайомлення всіма бажаючими будуть розміщені після закінчення олімпіади на сайті (фізика.інтер.net) у розділі «Олімпіади», «Завдання та розв’язки», «Фізика».

Успіхів Вам у підготовці до олімпіади!